– Praten over pesten is geen klikken. Jij vindt het klikken; ik vind het helpen –
Pesten is niets nieuws en is zeker niet hot. Pesten is iets van alle tijden. Nu wordt er zeer waarschijnlijk net zoveel gepest als vroeger. Echter nu is wel het moment aangebroken om pesten eens goed aan te pakken, op scholen, sportclubs, verenigingen of gewoon op straat. Pesten is lastig op te lossen en helaas is er nog geen onomstreden effectieve werkwijze bij dit probleem. Het boek ‘Omgaan met pesten’ springt in op de behoefte aan meer en duidelijke informatie over pesten. Want is alles pesten? Is plagen ook pesten? En dat kind dat altijd zegt dat ze gepest wordt, is het waar of is ze overgevoelig? Dit boek geeft antwoord op al deze en vele andere vragen en rekent af met vooroordelen.
‘Omgaan met pesten’ is ingedeeld in 2 delen. Deel 1 geeft gedegen achtergrond informatie over pesten. Deel 2 beschrijft handelingen ter voorkoming en bestrijding van pesten en is onder andere bedoeld als leidraad voor directie en leerkrachten van scholen van zowel basis als voortgezet onderwijs en voor ouders. Daarnaast geeft de schrijfster suggesties voor iedereen die zich betrokken voelt bij het pestprobleem en die in concrete situaties het juiste wil doen. Dit vanuit het idee dat als meer mensen handelen de situatie van veel kinderen aanzienlijk verbetert.
In plaats van de schuld leggen bij de ‘pester’ en deze streng te straffen, of wat helaas ook veel voorkomt de schuld juist bij het slachtoffer leggen (je moet maar wat weerbaarder worden), wordt in dit boek de nadruk gelegd op de groep en de dynamiek binnen de groep. Want vaak is juist de heersende dynamiek de oor zaak van het pesten. Er wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende rollen die leerlingen aannemen binnen de groep, en hoe deze rollen zijn om te buigen. Hoe maak je bijvoorbeeld van een ‘buitenstaander’, die binnen de groep ook veel last ondervindt van het pesten een ‘helper’ (zonder dat deze buitenstaander vervolgens slachtoffer wordt).
Degelijk en duidelijk en met tal van onderzoeksresultaten onderbouwd. Verplichte kost voor ouders met kinderen en voor iedereen die beroepsmatig met kinderen te maken heeft.
Els Böhm – Coach persoonlijke ontwikkeling
Margo Henderson. Uitgeverij SWP, Amsterdam, 2013. ISBN 978 90 8850 438 9
http://www.counsellingmagazine.nl/nl/cm-actueel/recensies-counselling-magazine-februari-2014-deel-3