Een eigen bedrijf beginnen? Op zoek naar een andere baan. Stoppen met roken. Beginnen met sporten. Afvallen. Assertiever optreden. Eindelijk eens ‘dat’ boek schrijven. Aan de voornemens en goede bedoelingen ligt het vaak niet. De wil is ook aanwezig, net als de creativiteit, de kennis en de kunde maar toch lukt het niet! Om vervolgens – boos en geïrriteerd op jezelf, omdat het weer niet lukt – verder te gaan met de ‘normale’ dagelijkse gang van zaken.
Wat is dat nou dat je niet doet wat je graag zou willen doen, of al heel snel afhaakt. Het lukt niet, ik kan het niet, de tijd is nog niet rijp, als ik meer geld had dan, na dit weekend/na de vakantie. De ‘smoesjes’ kennen we wel, net als het uiteindelijke resultaat: van uitstel komt afstel – uit onderzoek blijkt dat slechts 30% van alle voornemens ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Roos Vonk zegt in haar boek ‘Je bent wat je doet’: “Iemand die de beste bedoelingen heeft maar ze niet uitvoert, is niet helemaal serieus te nemen. Het is de hoogste tijd om dat ook op jezelf toe te passen. Jezelf serieus nemen. Dat betekent: hou op met denken, bedoelen, voornemen en plannen. Doe het gewoon. Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn is… wat je doet”.
Oncomfortabel
Veranderingen, uitdagingen aangaan, het gaat gepaard met een oncomfortabel gevoel. We weten niet precies wat ons te wachten staat als we de uitdaging aannemen, en dat voelt niet goed. Het nare gevoel is een puur lichamelijke, instinctieve oerreactie. Je lichaam zegt ‘er is gevaar’ dus het zet zich schrap en maakt zich klaar om eventueel te moeten vluchten – tel eens hoe vaak jij naar de wc gaat vlak voor een belangrijke presentatie/prestatie… Je lichaam moet zoveel mogelijk overtollige ballast kwijt, voor het geval je moet vluchten.
De spanning die je voelt bij dit soort situaties is echter ook een hulpmiddel om goed te kunnen presteren. Spanning zorgt dat je een grote mate van concentratie bereikt. We worden als het ware opgepept door de spanning en bereiken dan juist ons doel. Op deze manier kan je op een meer positieve manier naar je angsten kijken. ‘Angst’ of wat minder sterk verwoord ‘je oncomfortabel voelen’ heeft een groot nut.
Streng
Een belangrijke oorzaak waardoor mensen snel de handdoek in de ring gooien bij een uitdaging, is dat ze te streng zijn voor zichzelf. We straffen onszelf vaak hard en meedogenloos voor een misstap. Zie je wel, ik kan het niet, ik ben een mislukkeling. Je stopt met je doel en suddert weer lekker veilig verder in je oude ritme…
Maar hé, wat gebeurt daar nou… dat oude ritme voelt ineens ook niet meer zo comfortabel, het is energieloos en geeft geen plezier meer. Het oude voelt niet goed meer, en het nieuwe voelt nog niet goed. Verwarring alom. Helaas, ontsnappen is niet meer mogelijk je zit er al midden in. Verwarring hoort bij verandering, en de verandering werd al in gang gezet op het moment dat je je eerste stap zette. Stap maar lekker verder dus… Het komt wel goed!
Tips voor het bereiken van je doelen/waarmaken van je dromen
Met alleen dromen bereik je je doel niet, ga het DOEN!
Maak kleine subdoelen en focus op één subdoel tegelijk
Stel deadlines
Durf anderen om hulp te vragen
Wees niet streng voor jezelf, falen bestaat niet, perfectie ook niet…
* “Langs de straat van straks komt men aan het huis van nooit”. Zegt Miquel de Cervantes, schrijver van o.a. de schitterende boeken van Don Quichot. Het schijnt dat hij 8 jaar over het eerste boek heeft gedaan (waarvan een deel in gevangenschap). Tien jaar later verscheen deel 2 pas. Een lange tijd, maar hij heeft het wel gedaan…
Ook stappen zetten? Je dromen waarmaken?
Kom naar de workshop ‘Stop met (alleen maar) dromen, ga het doen’
In de workshop ‘Doen’ worden je hulpmiddelen aangereikt om nu eens echt stappen te zetten en je doelen te bereiken. Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je uit je comfortzone komen en misschien wel wat angsten opzij zetten.
Heb je gewacht op het juiste moment om je dromen waar te maken? Dit is het: Aan de slag!